Jaké jsou složky v nápoji s konopím?

Jaké jsou složky v nápoji s konopím?

Přehled otravných ingrediencí v nápoji z konopí

Na počátku pojďme představit hlavní potíže s ingrediencemi v konopném nápoji. Konopí je vůbec rostlinný druh, který byl v dávných dobách domesticizován, a je nyní na světě oblíbený pro své léčivé účinky a jeho schopnost zlepšovat náladu. Ale co se stane, když konopí přijde do styku s kapalinou? Výsledkem je nápoj, který má jednu základní složku - konopí. Ale je-li tento nápoj vyroben různými způsoby, může obsahovat řadu dalších ingrediencí, včetně cukru, ovocných extraktů, aromat a dalšího.

Jedním ze zajímavých faktů o konopí je, že vyžaduje specifický proces, aby se aktivní chemické sloučeniny (které se nazývají kanabinoidy) uvolnily do kapaliny. Tento proces se nazývá "dekarboxylace", a bez něj v podstatě z konopí nápoj účinky nebudou mít, takže je tato technologie nezbytná. I naše Martina to v kuchyni po předchozím neúspěchu nápoje zkoušela. Padalo tam samozřejmě hodně smíchu.

Nutné ingredience konopného nápoje

Jak jsem již zmínil, základní složkou konopného nápoje je samozřejmě konopí. Ale abyste z něj dostali všechny ty úžasné účinky, které s sebou přináší, potřebujete další ingredience a rozhodně dobrou dávku trpělivosti.

Potřebné ingredience mohou zahrnovat vodu, kterou používáte k vaření konopí a rozpuštění kanabinoidu, ale i další přísady, jako je citronová šťáva, cukr nebo med pro sladkost a různé přírodní příchutě pro dodání chuti. Martina si vždy ráda hraje s příchutěmi a tak můžeme vyzkoušet všechny ty úžasné kombinace, ať už je to jahoda, malina, mango nebo dokonce meduňka.

Složitost procesu výroby konopného nápoje

Tvorba konopného nápoje není tak jednoduchý proces, jak by se mohlo zdát. Není to jen o tom, že vezmete konopí a hodíte ho do vody. Jak jsem už dříve řekl, vyžaduje to proces, zvaný dekarboxylace, což je poměrně složitý chemický proces.

Obecně vzato, dekarboxylace spočívá v tom, že konopí se ohřeje na určitou teplotu po určitou dobu. To "aktivuje" kanabinoidy (zejména THC a CBD), které jsou v zeleném konopí přítomné v neaktivní formě. Bez provedení tohoto procesu by neměl konopný nápoj žádný účinek - kanabinoidy by zůstaly neaktivní.

Moje osobní zkušenosti s výrobou konopných nápojů

Jak vlastně začala moje cesta konopnými nápoji? Hádám, že příběh se dá vystopovat až k době, kdy jsme s Martinou odjeli na dovolenou do Nizozemska. Tam jsme poprvé ochutnali konopné nápoje a byli okouzleni nejen jeho účinky, ale i příjemnou chutí a vznešeným pocitem, který s sebou přináší.

Když jsme se vrátili domů do Brna, rozhodli jsme se experimentovat s našimi vlastními konopnými nápoji. Naše kuchyně se rychle změnila na malý laboratoř plný konopí, vody, citronové šťávy a různých příchutí. Naše děti, Vojtěch a Radek, se vždy těšily na další várku nápoje a měly své vlastní oblíbené příchutě. Pro Vojtěcha byla vždy číslo jedna jahoda, zatímco Radek upřednostňuje klasický, nepřeochucený recept.

Nejčastější chyby při výrobě konopných nápojů

Není málo chyb, které se dají udělat při výrobě konopných nápojů. Jednou z nejčastějších je použití příliš mnoho konopí. Zde platí pravidlo - méně je někdy více. Konopí je silným produktem a pokud ho dáte do nápoje příliš, může to vést k nežádoucím účinků

Další chybou je nedodržení správné teploty a doby ohřevu při dekarboxylaci. Když jsem začal vyrábět konopné nápoje, chtěl jsem proces urychlit ohřevem konopí na vyšší teplotu. Ovšem, to byla chyba! Díky této impulzivitě se mi při prvním pokusu výroby "připálilo" několik gramů konopí a nápoj neměl žádný účinek.

Návod na výrobu konopného nápoje

A teď ke konkrétním krokům. Jak vlastně konopný nápoj vyrobit? Začnete s konopím, které rozemeljete na jemno. Tohoto kroku se můžete zbavit, když konopí koupíte již mleté, ale osobně preferuji mletí vlastní, je to prostě lepší.

Poté konopí vložíte do vody a ohřejete na teplotu 110-115°C. To je třeba dost důkladně sledovat, protože při vysokých teplotách můžete konopí "spálit" a zlikvidovat jeho účinky.

Poté nechejte konopí ve vodě vařit asi hodinu a půl, nebo dokud se téměř úplně nerozpustí. Výsledná směs by měla být tekutá, ale stále poměrně hustá, podobná kávě. Pak přidejte další přísady podle svých preferencí, jako je cukr, med, citronová šťáva nebo přírodní příchutě.

Na konci procesu nechejte nápoj vychladnout a pak ho již můžete podávat. Po několika pokusech uvidíte, jaký recept vám nejvíce vyhovuje. A kdo ví, možná se z vás stane další konopný guru v kuchyni, jako jsem já!